Welk type bellyboat je moet kopen hangt af van je eigen voorkeur.
De bellyboten hebben verschillende eigenschappen.

Een U-vormige bellyboat ligt meestal iets dieper in het water waardoor je zit gedeelte eigenlijk altijd nat is. In principe zijn dit prima bellyboten voor de beginnende bellyboat visser. Zorg wel voor een wetsuit, drysuit of waadpak, anders kun je het erg koud krijgen en is de lol er snel van af.

Een V-vormige bellyboat is wat makkelijker te manoeuvreren dan een U-vormige bellyboat. 
Bij sommige V-vormige bellyboten zit je wat hoger, dit zijn de “High-and-dry” varianten.
Daarnaast zijn er V-vormige bellyboten met verstevigde drijvers aan de voorzijde. Deze zijn meer geschikt voor het zwaardere werk.

Catamaran-bellyboten zijn nog makkelijker manoeuvreerbaar en hebben minder weerstand in het water, dat maakt ze ook weer wat vatbaarder voor wind. Bij een catamaran zit je meestal hoog en droog, afhankelijk van het type.

Tubeless bellyboten zoals de Floatmaster beschikken over uitmuntende vaareigenschappen, ze hebben geen losse bladders (binnenbanden), hierdoor kunnen ze in principe niet lek raken. 

Tot slot zijn er nog ronde bellyboten maar die zijn heel lastig om in- en uit te stappen en eigenlijk vrij ouderwets dus die verkopen wij niet.

Wetsuits zijn gemakkelijk te verkrijgen op internet, zorg er voor dat je een wat dikkere variant hebt want ze zijn niet snel "te warm".